Új ablak a régi tokba

Hogyan lehet az ablakcserét kivitelezni egy műemlék jellegű házban?

Ablak az ablakbanAzoknál a fa ablakoknál, ahol a fa ablakkeret a teljes nyílást takarja, illetve az ablakon körbe díszítő fa panel van beépítve, az ablakcsere nagy fejtörést okozhat. A régi ablak kibontása nagy falfelületet érint, amelyet nagy költséggel vissza kell javítani. A műemlék jellegű épületeknél, ezen túlmenően ugyanolyan nyílászárót kell készíttetni, ami szinte megfizethetetlen.

Ha nem szeretnénk a nagy felfordulást, illetve hatalmas költséggel ablakot cserélni, akkor próbálunk valamilyen köztes megoldást találni. Azzal azonban tisztában kell lennünk, hogy a köztes megoldások mindig kompromisszumokkal járnak.

Műanyag ablak beépítése a régi fa ablaktokba.

Ezzel a technológiával elbontásra kerülnek az ablakok nyílói, a keresztmerevítők, a zsanérok. Az így lecsupaszított ablaktokba kerül beépítésre a pontosan méretezett új műanyag ablak. Az új ablak beépítése után minimális rés marad a két ablaktok között, amely könnyen és esztétikusan takarható el.

Mint, ahogyan említettem ez egy kompromisszumos megoldás. Nem történik ugyan sok sittel, és faljavítással járó bontás, de a régi ablakunk tokja megmarad. Ezt a tokot kell esetenként felújítani és felületkezelni, mázolni. Az esetek többségében nincs más megoldás a rosszul záródó, nagy fűtési számlát generáló ablakokra.

Kérjen ajánlatot az ablakcserére. Nálunk az ilyen ablakcsere rutinfeladatnak számít.