Lakásfelújítás kivitelező

Az általános kivitelező szerepe a lakásfelújításban

Egy lakás felújítása nem kis feladat: a legtöbb esetben szakemberek hadára van szükség a munkák elvégzéséhez. Mivel a rendelkezésre álló idő szűkös, komoly koordinációra van szükség ahhoz, hogy a felújítás idő- és költséghatékonyan történjen – ebben pedig az általános kivitelezőnek igen nagy szerep jut.

A legtöbb esetben azok, akik felújítanák lakásukat, úgy gondolkodnak, hogy egyenként szervezik le a szakemberekkel a munkát, megtárgyalják, kifizetik a munkát és így tovább. Csakhamar rájönnek azonban arra, hogy ezek a folyamatok túlságosan bonyolultak.

A szervezésben elsősorban az lehet a problémás, hogy bonyolult időben összeegyeztetni a különféle munkákat: a felújítás akkor lesz hatékony, ha azokat a megfelelő sorrendben végzik el, ez pedig, ha csak rövid idő áll rendelkezésre, nem kis kihívás, hiszen a szakemberek idejétől is függ a megvalósíthatóság.

Nappali-étkező

A tapasztalt szakember előnye

A tulajdonosnak akkor nem kell egyszerre több kivitelezővel egyeztetnie, ha általános kivitelezőhöz fordul.

Ez általában nem egyszerűen szervezőt jelent, az általános kivitelező bizonyos munkákat maga is elvégez, szakterülete függvényében, a legnagyobb előnye azonban az, hogy a vele kapcsolatban álló szakemberek segítségével képes úgy megtervezni és szervezni az egész munkafolyamatot, hogy a tulajdonos részvállalását a lehető legminimálisabbra szorítsa le.

Az általános kivitelező tapasztalata révén közreműködik a tervezésben is: meglehet, hogy egyes munkákat, amelyeket a tulajdonos szükségesnek gondol, valójában felesleges elvégezni, míg olyan dolgokra rávilágíthat, amelyekkel viszont dolgoznia kell a szakembereknek. Megeshet például, hogy a tulajdonos nem véli szükségesnek a közművek, mint a vízvezetékek vagy az elektromos rendszer karbantartását, a szakember azonban látja, ha valamilyen gond van a rendszerekkel és tudja, hogy milyen szakember képes elvégezni a munkát.

Konyhabútor

Költséghatékony szervezettség

A generálkivitelező alkalmazása összességében költséghatékonyabb megoldás is: a tapasztalatlan, felújítás terén járatlan tulajdonos ugyanis önhibáján kívül elkövethet olyan hibákat a szervezésben, amelyek miatt végül az egész projekt összköltsége megemelkedik, akár számára észrevétlenül.

A felújítás már pontosan lefektetett ütemterv szerint zajlik, hogy a lehető legsimábban és leggyorsabban menjen a munka. Ehhez nem csak át kell beszélnie a kivitelezőnek és a tulajdonosnak a szükséges munkákat, helyszíni megtekintésre is mindenképpen szükség van, mivel így mérhető fel, hogy ténylegesen milyen munkák elvégzésére lesz szükség, illetve ez biztosítja, hogy átadáskor minden a tulajdonos eredeti elképzeléseinek megfelelően valósuljon meg.

Beltéri ajtók

Minderre a generálkivitelező törvényi szinten is kötelezett, a Ptk. szerint „önálló feladat ellátására alkalmas, összetett gazdasági, illetve műszaki egység megvalósítására irányuló vállalkozási szerződés alapján a vállalkozó köteles a munka gazdaságos és gyors, az ugyanazon a létesítményen dolgozó többi vállalkozóval összehangolt elvégzéséhez szükséges feltételeket megteremteni, valamint a többi vállalkozóval az együttműködés módjának és feltételeinek meghatározásához szükséges szerződéseket megkötni.”

Okozhat persze némi fogalmi zavart az, hogy ha a tulajdonos úgy dönt, hogy közvetlenül a kőművessel, villanyszerelővel és más szakemberekkel közvetlenül köt szerződést, akkor ők is fővállalkozónak minősülnek.

Összességében azonban mindez azt jelenti, hogy mind a sok éves tapasztalat, mind a törvényi háttér azt garantálja, hogy a generálkivitelező a tulajdonos számára legelőnyösebb megoldásokat valósítsa meg.