Polgári lakások energiatakarékos felújítása hatékonyan

Polgári lakás energiatakarékos felújítása

Az ingatlanpiacon a régi, polgári lakások megosztják az érdeklődőket, hiszen sokan tartanak a magas fűtési költségektől, vagy a gépészeti berendezések elavult jellegétől.

Pedig tény, hogy rengeteg izgalmas lehetőség rejlik ezekben az általában nagy belmagassággal rendelkező ingatlanokban. A tágas terek kedvelői számára garantáltan jó választásnak bizonyulnak a polgári lakások, melyeket egyaránt be lehet rendezni klasszikus és modern stílusban is. Mielőtt azonban beköltözésre kerülne a sor, érdemes elvégezni azokat a felújítási munkálatokat, amelyekkel sokat lehet tenni az energiatakarékosság és az alacsonyabb rezsiköltségek érdekében.
Lássuk, mely területek érdemelnek mindenképpen figyelmet!

Az ingatlanok esetében a legtöbb problémát a nyílászárók hiányosságai és az elégtelen szigetelés okozzák. Legtöbbször több évtizedes ablakok tartoznak a lakáshoz, melyekre az idő vasfoga bizony igencsak rányomta a bélyegét. A nyílászárók cseréjével nagyon sokat lehet tenni a hőszigetelés érdekében, ráadásul egy jó választással a hangszigetelés is optimálisan megvalósítható. Fontos, hogy szakemberre bízza az ablakok beépítését, hiszen így elkerülhető a beépítés után a kellemetlen hőhíd-jelenség. A szakemberek nem csak az energiatakarékosság érdekében javasolják a nyílászárók cseréjét, hanem a penészesedés elkerülése végett is. Az ablakok környékén gyakran jelennek meg a falakon penészfoltok, melyek akár allergiás megbetegedéshez is vezethetnek. A megfelelő szigeteléssel és az elegendő szellőztetéssel azonban mindez elkerülhető. 

A szigetelés érdekében a külső szigetelő rendszerek mellett belső szigeteléssel is sokat lehet tenni. Ma már kaphatóak olyan falfestékek is, amelyek egyedi anyagösszetételüknek köszönhetően hőszigetelő feladatot is ellátnak, és ugyanakkor a penészesedés megakadályozásában is lehet számítani rájuk. Persze semmit sem ér a szigetelés, ha elavult fűtési rendszer szolgálja a kellemes belső mikroklíma megteremtését. A fűtési rendszer átnézetése biztonsági szempontok miatt is lényeges, de az energia megtakarítás érdekében is. Az elavult rendszerek hatékonyságához bizony bőven férhet kétség.  Legjobb, ha szabályozható fűtésre esik a választás, így mindig a hőmérsékletnek megfelelően alakítható a belső mikroklíma.

S ha már fűtésről van szó, akkor a polgári lakásokra általában jellemző nagy belmagasság kérdése mellett sem mehetünk el.

FűtésSokan tartanak attól, hogy nehéz lesz felfűteni a több méteres belmagassággal rendelkező helyiségeket. Erre tökéletes megoldást kínál a galéria kialakítása, melyet ma már elérhető áron meg lehet valósítani. Az anyagválasztásra azonban megéri fokozottan ügyelni, és inkább a könnyed, légies típusokat előnyben részesíteni, ezzel elkerülhető, hogy a galéria nehézkes, robosztus jellegű legyen. A galériának köszönhetően akár jelentős alapterülettel is gazdagodhat az ingatlan, ami értékét megnöveli.

A polgári ingatlanok berendezésekor a megfelelő darabok kiválasztásával a helyiségek sajátosságainak leginkább megfelelő stílus alakítható ki. Ebben a lakberendezésnek is fontos szerep jut, de az otthoni közérzet azon is múlik, mennyire jól szigetelt és felújított a lakás. Egyes feladatokat magunk is elvégezhetünk, másokhoz pedig ajánlott szakembert hívni a tökéletes kivitelezés érdekében. A polgári ingatlanokban rejlő lehetőségeket megéri kihasználni, ám beköltözés előtt feltétlenül szánjon időt és anyagiakat a korszerűsítésre. Hosszú távon garantáltan megtérül a befektetés!