Konyha design ötletek 2016

A konyha a lakás azon pontja, ahol a család valamelyik tagja bizony napi szinten igencsak sok időt el sütéssel-főzéssel, hogy az azt követő mosogatásról már ne is beszéljünk. Éppen ezért fontos, hogy konyhánk egyszerre legyen esztétikus és praktikus, hiszen hiába mutat gyönyörűen egy ízlésesen berendezett konyha egy magazinban, ha a valóságban sok kellemetlenséget okoz az elrendezés és a legkevésbé sem tudunk otthonosan mozogni a saját lakásunkban.

Az, hogy ki mit tart esztétikusnak egyénenként változó, éppen ezért a legjobb, amit tehetünk, ha saját ízlésünknek megfelelően rendezzük be a konyhát, hiszen nem az elismert lakberendezők fognak benne lakni, hanem mi magunk. Ahhoz, hogy valamilyen elképzelésünk kialakuljon a lakás e részének kialakítása kapcsán, elengedhetetlen, hogy feltegyünk magunknak néhány kulcsfontosságú kérdést.

Az egyik ilyen kérdés például, hogy hosszútávra tervezzük-e az ott tartózkodásunkat az adott lakásban? Ez már csak abból a szempontból is lényeges, mert ha sikerült e felől döntetnünk, akkor az is egyértelművé válik, hogy beépíthető vagy szabadon álló konyhabútort választunk-e. A különálló bútordarabok nem csak azért előnyösek, mert költözéskor magunkkal vihetjük őket, de bármikor változtathatunk, újíthatunk konyhánk arculatán, felcserélhetjük a berendezési tárgyakat vagy egy-egy részt kicserélhetünk, anélkül, hogy ezzel különösebben rontanánk az összképen.

A beépített bútorok már az ötvenes években is nagy népszerűségnek örvendtek, ennek ellenére még napjainkban is abszolút modern hatást keltenek, egyfajta rendezettséget és letisztultságot sugároznak, ráadásul a tér is nagyobbnak tűnik mellette. 

Érdemes azon is elgondolkodunk, hogy milyen konyhát szeretnénk: egy olyat, ahol egyedül serénykedünk és épp csakis szigorúan e tevékenységek elvégzésére akarjuk használni, vagy esetleg a családi étkezéseket is itt szeretnénk megoldani, vagy netán az sem zavar minket, ha a gyerekek a közelünkben, a felügyeletünk alatt írják a házi feladataikat, míg mi az ételt kavargatjuk. Ez utóbbi esetben jó szolgálatot tehet egy kihúzható asztal, amelyet számtalan módon felhasználhatunk, és amikor épp nincs rá szükségünk, gond nélkül visszatolhatjuk, hogy ne foglalja feleslegesen a helyet.

Konyha trendekA modern konyhához modern felszerelések is járnak, azonban nem hagyhatjuk szem előtt az összes gépet, hiszen az elég kaotikus hatást keltene. A legjobb megoldás, ha kialakítunk egy kisgéptárolót, ahová minden háztartási kütyüt berakhatunk és egy tolóajtó segítségével elzárhatjuk a kíváncsi tekintetek elől, viszont mi magunk így is bármikor gond nélkül hozzájuk tudunk férni. A gépek kapcsán a másik fontos szempont, hogy több konnektort is érdemes elhelyezni a konyhában, mert így nem kell folyton a kábeleket cibálnunk főzés közben. 

Egy fárasztó nap után valószínűleg nincs sok kedvünk tornagyakorlatokat is megszégyenítő mutatványokat végezni a konyhában, a gyakori hajbókolás vagy épp a felső polc utáni ágaskodás minden bizonnyal igencsak kényelmetlen tud lenni egy idő után. Ezeket a kellemetlenségeket elkerülhetjük, vagy legalábbis nagymértékben csökkenthetjük azzal, ha a bútor és a berendezés megtervezésekor figyelembe vesszük a saját testi adottságainkat is.

Egy másik hasznos dolog az üvegajtókkal ellátott szekrények. Ezek egyrészt esztétikusak, másrészt idetehetjük azokat az eszközöket, amelyek jobb, ha szem előtt vannak, ide tartoznak például a kávéscsészék vagy a poharak. Ha vendégeink látják, hogy hol vannak ezek tárgyak, akkor nagy valószínűséggel kiszolgálják magukat, így egy családi összejövetel vagy egy házibuli alkalmával nem kell körülugrálnunk az összes vendéget, kívánságaikat lesve.

Mint a lakás minden pontjára, a konyhára is ugyanaz a szabály érvényes: a legfontosabb, hogy jól érezzük magunkat benne, otthonosan, kényelmesen és gyorsan tudjunk mozogni benne, hogy a konyhai tevékenységeink hatékonyak legyenek, felesleges plusz erőfeszítések nélkül!